• Popolcová streda
        • Popolcová streda

        • Fyzickým spôsobom nemôžeme prijať popol na čelo. Sme ukrátení od znaku, ale nie sme ukrátení o možnosť pokánia. Pôstne obdobie môžeme začať spoločne školskou sv. omšou (17.2.) ráno na popolcovú stredu. Záznam si môžete pozrieť na linku: https://fb.watch/3IxJDBzYLp/

      • Spoločná modlitba sv. ruženca (RMA)
        • Spoločná modlitba sv. ruženca (RMA)

        • Každý 9. deň v mesiaci sa môžeme spojiť na spoločnej modlitbe sv. ruženca. Modlitbu organizujú naše sestry zriaďovateľa rehole Notre Dame. Najbližšia modlitba bude v utorok (9.2.2021) o 19:00 a srdečne Vás k tomu pozývame. Bude prebiehať online na FB stránke RMA, GMA a webovej stránky nášho GMA. Modlitba je súčasťou vyhláseného ROKU S MATKOU ALEXIOU.

      • Študentský ples GMA 2021
        • Študentský ples GMA 2021

        • V piatok 29.1.2021 sme si zaspomínali, aké to je, keď študenti plesajú. Tento rok mala byť pre nás už 20. sezóná študentských plesov a keďže nám to situácia neumožnila, tak aspoň malý zostrih a obzretie sa do 19ročnej histórie zábavy, radosti a tanca na GMA. Oslavu si samozrejme presúvame na ďalší rok.

          Zostrih: https://youtu.be/7P_EA4TBb8w

      • Ako sa stavala "nová" budova GMA
        • Ako sa stavala "nová" budova GMA

        • Naše GMA oslavuje tento rok už svoje 30. narodeniny, a tak sme opäť nazreli do bohatej histórie. Tentokrát, ako sa stavala „nová“ budova GMA. Ako to už býva, cesta nebola ľahká a ani jednoduchá, no výsledok stoji za to. Veď sa stačí prísť pozrieť, alebo (pre bývalých študentov) aj zaspomínať.

      • Príhovor p. riaditeľky k začiatku nového kalendárneho roka.
        • Príhovor p. riaditeľky k začiatku nového kalendárneho roka.

        • Vážené kolegyne a kolegovia, milé študentky, milí študenti,
          srdečne vás pozdravujem na začiatku nového kalendárneho roka.
          V sobotu 9. decembra sme sa spoločne modlili svätý ruženec s rodinou Matky Alexie, ako poďakovanie za milosti udelené v uplynulom roku.
          Rok 2021 bude pre nás výnimočný, lebo budeme spoločne prechádzať históriou a sláviť 30. výročie založenia našej školy. Bude pre nás aj rokom s Matkou Alexiou, a pripraví nás na 400. výročie jej narodenia pre nebo.
          Napriek tomu, že prežívame veľmi náročné obdobie, verím, že vydržíme a školské povinnosti úspešne spoločne zvládneme.
          Prajem nám všetkým nový rok, ktorý bude pokojný a zdravý. Nech je naša škola znova plná kriku a smiechu.

          Milí maturanti, prajem vám veľa chuti do práce, aby ste úspešne zavŕšili štúdium na našej škole. Prajem dostatok svetla Ducha Svätého, milostí a Božieho požehnania nám všetkým.

      • GMA dnes slávi sviatok bl. Matky Alexie
        • GMA dnes slávi sviatok bl. Matky Alexie

        • Blahoslavená Alexia Le Clerc, rehoľným menom Mária Terézia od Ježiša, sa narodila 2. februára 1576 v Remiremonte vo Francúzsku (v Lotrinsku). Jej rodičia sa volali Ján le Clerc a Anna, rodená Sagayová. Vďaka vrodenej vľúdnosti a inteligencii bola veľmi obľúbená a ľudia radi vyhľadávali jej spoločnosť. Od malička bola vedená k nábožnosti. V mladosti sama cítila a prežívala, že márnosť sveta ju neprivedie k šťastiu. Napriek tomu prežila aj vnútornú duchovnú krízu. Až keď mala dvadsať rokov sa rozhodla zasvätiť jedine Bohu sľubom čistoty. V tom čase stretla kňaza sv. Petra Fouriera, ktorý bol farárom v Mattaincourte. Pod jeho vedením sa nasledujúci rok – na Vianoce 1597 – spolu s ďalšími štyrmi spoločníčkami rozhodli starať o chudobné dievčatá. V tom čase bolo totiž vzdelávanie – najmä chudobných detí – veľmi chaotické a bez systému. V roku 1598 otvorili v Poussay prvú školu. Biskup z mesta Toul (severovýchod Francúzska – Lotrinsko) schválil prvé pravidlá, ktoré pre nich zostavil sv. Peter Fourier, takže začali fungovať ako rehoľa – Kanonisky de Notre Dame podľa reguly sv. Augustína. V roku 1599 prešlo päť rehoľníc do Mattaincourtu, kde sa tiež venovali podobnej činnosti. V roku 1603 rehoľa dostala schválenie od pápežského legáta a v roku 1615 a 1616 od pápeža Pavla V. O rok neskôr, v roku 1617, vznikol prvý oficiálny kláštor s klauzúrou a Alexia so svojimi spoločníčkami absolvovali rok noviciátu. Vtedy si Alexia dala meno sestra Mária Terézia od Ježiša. Po roku zložila sľuby a vyvolili si ju za generálnu predstavenú. Túto službu vykonávala až do roku 1621. Zomrela 9. januára 1622 v materskom dome v Nancy. Kvôli politickým nepokojom a prudkým spoločenským zmenám vo Francúzsku bola za blahoslavenú vyhlásená až 325 rokov po smrti, v roku 1947, pápežom Piom XII.

          Dnes jestuje sedem vetiev sestier odvodených od tejto Zakladateľky. Len jednou z nich sú Kanonisky sv. Augustína de Notre Dame, ktoré sú zriaďovateľkami Gymnázia Matky Alexie a Základnej školy Matky Alexie. Dňa 18.10.2007 boli pozostatky bl. Alexie uložené v katedrále v Nancy k verejnej úcte.
          V našej školskej kaplnke sú k verejnej úcte vystavené relikvie Matky Alexie.

          Bl. Matka Alexia, oroduj za nás!

      • Milá naša Rodina Matky Alexie!
        • Milá naša Rodina Matky Alexie!

        • Naši milí známi, všetci, ktorých akýmkoľvek spôsobom spája meno Matky Alexie – milé rodiny našich detí, zamestnancov a všetkých, ktorí túžia žiť odkaz Matky Alexie „Robiť toľko dobra, koľko je len možné!

          Milá naša Rodina Matky Alexie!

          Prihovárame sa Vám v čase, ktorý nie je jednoduchý vzhľadom na našu spoločnosť a zdravotné ohrozenie. Prihovárame sa Vám ale aj v tomto milostiplnom čase, plnom radosti z Pánovho narodenia. A práve za túto neustálu každodennú Božiu milosť budeme spoločne ďakovať pri modlitbe posvätného ruženca v sobotu 9. 1. 2021 o 16.00 h prostredníctvom facebooku GMA a Kanonisiek sv. Augustína rehole Notre Dame. Zároveň zasvätíme naše rodiny Panne Márii.

          9. januára si spoločne pripomíname náš 1. rok s Rodinou Matky Alexie.

          Naše pozvanie do tejto rodiny pre Vás zaznelo na sviatok blahoslavenej Matky Alexie 9. 1. 2020.

          Naše prvé stretnutie bolo 15. 2. 2020 v budove ZŠ Matky Alexie, kde bola možnosť vypočuť si niektoré udalosti zo života Matky Alexie, porozprávať sa v skupinke a kde mali deti možnosť zažiť svoj program a tvorivú dielňu. Žiaľ, ďalšie plánované stretnutie bolo kvôli zlej epidemiologickej situácii zrušené.

          Duchovné spoločenstvo aj naďalej pretrváva. Každý mesiac sú za Vás všetkých odslúžené sväté omše v kostole sestier Notre Dame. Každodenné modlitby sestier Vás sprevádzajú vo Vašom osobnom a rodinnom živote a vyprosujú Vám útechu, ochranu a posilu v boji s ťažkosťami.

          Pripojte sa k nám v sobotu 9. 1. 2021 o 16.00 h!

          S láskou

          sestry Našej milej Panej

          Kanonisky sv. Augustína rehole Notre Dame

      • „Návrat do škôl 2021“
        • „Návrat do škôl 2021“

        • Vážení rodičia,

          ďakujeme Vám za účasť na dotazníkovom prieskume pre nástup žiakov na prezenčné vyučovanie.

          Zriaďovateľ po preskúmaní všetkých možností vyplývajúcich z manuálu „Návrat do škôl 2021“ vydanom ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR, zistil, že k stanovenému termínu plánovaného otvorenia školy, nie je možné zabezpečiť pretestovanie žiakov a zamestnancov školy. Existujúce odberné miesta nie je možné využiť v plnom rozsahu potrebnom pre našu školu a zároveň v škole nie sú vhodné priestory na vytvorenie odberného miesta. Vzhľadom na krátkosť termínu nie je možné zabezpečiť mobilné odberné miesta, pretože nie sú v danom termíne dostupné.

          Na základe uvedených skutočností pokračujeme vo vyučovaní dištančnou formou od 11. 1. 2021.

          O ďalšom vývoji Vás budeme priebežne informovať. Zároveň Vás touto formou žiadame, aby ste pravidelne sledovali web stránku školy (EduPage) a v prípade ďalších prieskumov Vašej mienky nám bezodkladne poskytli spätnú väzbu.

          S pozdravom

          RNDr. Helena Vicenová

          riaditeľka školy

      • GMA si pripomína sviatok sv. Petra Fouriera
        • GMA si pripomína sviatok sv. Petra Fouriera

        • Dnes, 9. 12., si pripomíname sviatok Sv. Petra Fouriera, spoluzakladateľa rehole Kanonisiek sv. Augustina rehole Notre Dame. 

          Sv. Peter Fourier sa narodil 30. novembra 1565 v lotrinskom meste Mirecourt. V zámožnej a dobrej kresťanskej rodine dostal výbornú výchovu, rodičia mu umožnili vynikajúce štúdiá. Na veľké prekvapenie však vysokonadaný muž vstúpil roku 1585 do rehole Kanonikov sv. Augustína. Predstavení si všimli jeho nadanie a poslali ho na ďalšie štúdiá. Jeho charakter, nábožnosť a húževnatosť vystihli spolužiaci: „Peter sa alebo modlí, alebo študuje.“ Štúdia ukončil doktorátom z oboch práv (svetského i cirkevného) a doktorátom z teológie.

          Nadanému kňazovi ponúkli ako pôsobisko tri farnosti. Vybral si Mattaincourt, kde ho čakalo „veľa námahy a málo časnej odmeny“. Náboženský život bol vyhasnutý. Jeho farníci však rýchlo pocítili zmenu. Peter Fourier bol kňazom, ktorý sa veľa modlil, žil v prísnej chudobe, zreštauroval schátraný kostol, organizoval farské misie, delil sa s farníkmi o ich starosti, o ich život službou nielen v kostole, ale aj starostlivosťou o chudobných. Vo svojej farnosti presadzoval spravodlivosť a právo, aby prekonal strašnú biedu, spísal listinu biednych, organizoval pravidelné rozdeľovanie potravín, vytvoril peňažný fond na podporu maloobchodníkov vo finančných ťažkostiach a do povedomia bohatých vkladal ich sociálnu zodpovednosť.

          Štyridsať rokov vyvíjal vo svojej farnosti nevšednú činnosť poznačenú na jednej strane hlbokou nábožnosťou a na druhej strane intelektuálnou výškou a praktickým realizmom. Ľud ho vo všeobecnosti nazýval „dobrým otcom.“ Jeho požehnané pôsobenie si všimli cirkevné i svetské vrchnosti. Biskup ho poveril zreformovaním rehole Kanonikov sv. Augustína. Lotrinský vojvoda si vážil jeho rady aj v politickej oblasti, ktoré ovplyvnili históriu nezávislého Lotrinska na ďalších dvesto rokov.

          Posledné štyri roky svojho života prežil Peter Fourier vo vyhnanstve v Gray, kam musel utiecť pred odporcami lotrinského vojvodu Karola IV. Ani tu nerezignoval. Otvoril triedy na vyučovanie, vstupoval do chatrčí, navštevoval väznice. A po nociach vypracovával definitívne stanovy novej rehole.

          Peter Fourier zomrel 9. decembra 1640. Roku 1730 bol blahorečený a roku 1897 svätorečený.

          V našej školskej kaplnke je možné si uctiť relikviu sv. Petra, ktorý sa za nás GMA-kov, spolu s Matkou Alexiu, prihovára u Otca v nebi. 

          Michal Žák, náš absolvent, vydal knihu komixov, ktorá zachytáva život svätca pútavou formou. Originálne kresby z knihy, ktoré nám MIchal venoval, máme vystavené v priestoroch školy.

          Svätý Peter Fourier, oroduj za nas!

      • Víťazstvo na Olympiáde zo SJL
        • Víťazstvo na Olympiáde zo SJL

        • Srdečne blahoželáme Danielke Pavlíkovej z Kvarty k víťazstvu v obvodnom kole Olympiády zo Slovenského jazyka a literatúry.

          Držíme palce do ďalších kôl a ďakujeme za výbornú reprezentáciu GMA.
          Zároveň gratulujeme a ďakujeme aj pani profesorke PhDr. Dane Haškovej, ktorá Danielku odborne pripravuje a vedie.

      • Dizajnérske myslenie pre školy
        • Dizajnérske myslenie pre školy

        • Fakulta elektrotechniky a informatiky v spolupráci s Fakultou architektúry nás oslovila na spoluprácu pri vyskúšaní workshopu novou online metódou na tému Desingn Thinking - zábavný, vizuálny spôsob spoločného riešenia problémov. Vybraní študenti tercie si vyskúšali brainstorming (kreatívna metóda riešenia problémov založená na skupinovom riešení), kreslenie do spoločnej tabule, presúvanie myšlienok na myšlienkovej mape a pod. Študenti veľmi pekne a aktívne spolupracovali s lektorkou.

          Tešíme sa na ďalšie zaujímavé aktivity na spestrenie online vyučovania.

      • GMA sa pripája k iniciatíve Červená streda
        • GMA sa pripája k iniciatíve Červená streda

        • 25. novembra 2020

          Červená je farba mučeníkov. V tento deň si celý svet pripomína ľudí, ktorí sú prenasledovaní pre vieru. Chceme, aby aj Slovensko bolo krajinou, ktorej záleží na dôstojnosti každého človeka a aby sa aj u nás rozšírilo povedomie o skutočnom utrpení mnohých nevinných ľudí.

          Červená streda je deň, keď sa rôzne verejné objekty na celom svete vysvietia na červeno: britský parlament, rímske Koloseum, socha Krista v Rio de Janeiro, kostoly, katedrály, či monumenty po celom svete.

          Na svete žije 300 miliónov kresťanov, ktorí sú prenasledovaní, diskriminovaní pre vieru, alebo trpia existenčnou núdzou. Trpia len preto, že veria v Ježiša Krista a chcú svoju vieru verejne žiť a vyznávať.

          Pozývame Vás pripojiť sa spolu s nami modlitbou k iniciatíve ACN (Pomoc trpiacej Cirkvi)

          Viac informácii nájdete na stránke ACN 

      • Informatická súťaž iBobor
        • Informatická súťaž iBobor

        • Aj tento rok sa zúčastnili triedy P,T,K,Q ,1A,1B informatickej súťaže iBobor.

          Naši študenti nás opäť nesklamali a najmä nižšie ročníky osemročného gymnázia dosiahli vysoko nadpriemerné výsledky. Žiaci riešili zadania samostatne online, pripojení na zoom.

          Gratulujeme a ďakujeme.
          Učitelia informatiky

      • Modlime sa spolu za duše v očistci
        • Modlime sa spolu za duše v očistci

        • Tradične počas dušičkovej oktávy sme cez veľkú prestávku navštevovali kryptu našich sestier Notre Dame, kde sme sa modlitbou snažili získať aj odpustky pre našich zosnulých, Aj cez toto pandemické obdobie, ktoré aktuálne prežívame, Vás všetkých pozývame online formou navštíviť tento náš "školský cintorín". Týmto spôsobom využijeme možnosť získať pre našich zosnulých odpustky, ktorú nám dáva Sv. Otec František počas celého mesiaca november.

          Kryptu sestričiek Notre Dame spolu navštívime piatok (13.11.) cez prestávku o 8:50. Duchovne sa spojíme prostredníctvom vysielania na našej FB stránke (https://www.facebook.com/gmatkyalexie)

          Vzhľadom na štátny sviatok (17.11.), budeme slúžiť sv. omšu, ktorá zvykne byt v utorok až v stredu (18.11.) v tradičnom čase o 7:15 na FB stránke školy. 

      • GMA sa opäť zapája do iniciatívy Študentská kvapka krvi
        • GMA sa opäť zapája do iniciatívy Študentská kvapka krvi

        • Milí GMA-ci, aj tento rok Vás pozývame zapojiť sa do projektu Študentská kvapka krvi. Pani profesorka Belicová pôjde s našimi dobrovoľníkmi darovať krv do transfúznej stanice Bratislava - Kramáre v stredu, 18. 11. 2020.

          Národná transfúzna služba SR zaviedla v dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej novým koronavírusom COVID–19 na všetkých odberových pracoviskách možnosť objednať sa na darovanie krvi na presný čas. Je preto potrebné, aby ste sa zahlásili na konkrétny čas na tel. čísle 0902 207 576. Viac informácii nájdete na webe NTSSR.

      • Spomienka na našich zosnulých na GMA
        • Spomienka na našich zosnulých na GMA

        • Priatelia, prežívame čas, kedy si viac spomíname na našich blízkych vo večnosti. Keďže si ich teraz nemôžeme uctiť na cintorínoch, využime možnosť pomodliť sa za nich počas sv.omše a získať aj odpustky.

          V utorok ráno 3.11. o 7.15 hod. budeme sláviť sv. omšu v školskej kaplnke. Bude obetovaná za našich študentov a učiteľov, ktorí nás už opustil a za zosnulých každého z nás, ktorí sa na sv. omši zúčastníme. Spomeňme si v tieto dni na nich.

          Sv. omšu bude možné sledovať cez školský facebook (https://www.facebook.com/gmatkyalexie).

          Predišli nás:

          RNDr. Margita Štellerová - prvá riaditeľka GMA

          Študenti:

          Barbora Baránková

          Matúš Rosina

          Mária Motyčková

          Filip Krempaský

          Jela Paukovová

          Monika Šestáková

          učitelia:

          p.prof. Perečko

          p.prof. Holíková

          p.prof. Chorvátová

          Odpočinutie večné daj im Pane.

      • Aktuálne opatrenia pre školu od 26. októbra 2020
        • Aktuálne opatrenia pre školu od 26. októbra 2020

        • Vážení rodičia, milí žiaci,

          na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR od pondelka 26.10.2020 prechádzajú aj žiaci prímy - kvarty na dištančné vzdelávanie. Rozvrh pre celé gymnázium sa nemení.

          Menia sa termíny jesenných prázdnin: 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

          https://www.minedu.sk/data/att/17685.pdf

          Želáme všetkým úspešné štúdium v zdraví a pohode.

          S úctou

          RNDr. Helena Vicenová, riaditeľka GMA

      • Modlíme sa ruženec za pokoj vo svete aj v online priestore
        • Modlíme sa ruženec za pokoj vo svete aj v online priestore

        • K celosvetovej iniciatíve ACN (Pomoc Trpiacej Cirkvi) sa v pondelok, 19. 10. 2020, pripojí aj naša škola  prostredníctvom FB stránky školy (https://www.facebook.com/gmatkyalexie). V tento deň sa žiaci Prímy, Tercie, Kvarty budú modliť zo svojích tried a ostatní žiaci sa budú s nami spájať online.

          Budeme sa modliť Radostný ruženec a vysielanie sa začne o 11:00.