• Nový školský časopis maGMAzín je tu!
        • Nový školský časopis maGMAzín je tu!

        • Milí GMAci,študenti, rodičia aj učitelia,

          v mene mediálneho tímu mám tu česť predstaviť vám prvé číslo nového školského časopisu s názvom maGMAzín!

          Bude sa šíriť digitálnou cestou. Čítajte, lúštite, zasmejte sa, upečte, komentujte, šérujte, pridajte sa!

          Prajeme vám takú istú radosť pri jeho čítaní, ako sme mali my pri jeho tvorení.

          p.p. sr. Zuzana Škrinárová    

           

          maGMAzín OTVOR TU:

          maGMAzin.pdf

           

      • Úspech v súťaži Shakespeare’s Memorial
        • Úspech v súťaži Shakespeare’s Memorial

        • V pondelok 11. 12. 2023 sa v budove Slovenského národného divadla uskutočnilo celoslovenské kolo recitačnej súťaže v anglickom jazyku Shakespeare’s Memorial.

          Z GMA do súťaže postúpili vítazky školského kola, ktorými boli Michaela Horecká (sekunda) – 1. kategória próza, Debora Hečková (sekunda) – 2. kategória poézia a Viola Zámečníková (tercia) – 4. kategória poézia.

          Veľmi sa tešíme z úspechu Violky Zámečníkovej, ktorá vo svojej kategórii predviedla vynikajúci recitačný výkon, za ktorý jej medzinárodná porota udelila 1. miesto.

          Violke blahoželáme k víťazstvu v celoslovenskom kole a spolu s ňou ďakujeme aj Miške a Deborke za výbornú reprezentáciu školy.

      • ENTER Micro:tour na GMA
        • ENTER Micro:tour na GMA

        • V pondelok 11. 12. sa na našej škole zastavila micro:bit tour. Žiaci sa so štyrmi lektormi občianskeho zrduženia Aj Ty v IT, vzdelávali interaktívne v oblasti programovania. Úspešne prešli "labyrintom" a nakoniec si vytvorili zaujímavú pohľadnicu.

          Aj Ty v IT, o.z. sa snaží zaujímavými spôsobmi priblížiť žiakom programovanie a IT technológie. Ich činnosť je zameraná najmä na dievčatá. Chcú ukázať, že IT nie je len oblasť pre mužov, ale aj pre dievčatá a ženy. Našim žiakom a najmä žiačkam sekundy, tercie a kvarty sa podujatie veľmi páčilo. Ďakujeme

      • Nový podcast je na svete!
        • Nový podcast je na svete!

        • Do najnovšieho dielu podcastu z dielne nášho mediálneho tímu prijal pozvanie p.p. Michal Hodul. V rozhovore so Samuelom Kennedym (I. B) porozprával viac o svojich učiteľských začiatkoch, o tom, prečo sa nestal kňazom, ako sa dostal na GMA a ešte oveľa viac.

          Rozhovor s p. Hodulom, ako aj všetky staršie diely podcastovej série z dieľne GMA-média nájdete na našom youtubovom kanáli: youtube.com/gmamedia

      • Týždeň červených stužiek
        • Týždeň červených stužiek

        • V týždni od 27. 11. do 1. 12. 2023 sme sa zapojili do celonárodnej kampane, ktorá je na Slovensku zameraná nielen na boj proti AIDS, ale tiež boj proti závislostiam, domácemu násiliu, či boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Tieto témy sme rozoberali hlavne na hodinách biológie, občianskej výchovy a náboženstva. Súčasťou kampane boli aj sprievodné akcie.

          1. V stredu akcia: "Netvár sa, že nevidíš!" spojená s charitatívnym predajom mrkvy. Výťažok vo výške 110€ bude použitý ako príspevok na prípravu štedrej večere pre bratislavských bezdomovcov.

          2. V piatok na medzinárodný deň boja proti AIDS sme sa obliekli do červenej farby a vytvorili sme živú červenú stužku ako symbol solidarity s postihnutými ľuďmi.

          Všetkým zúčastneným ďakujeme.

          Takto vznikala naša "živá stužka"

      • Rudbeckianska gymnasiet na GMA
        • Rudbeckianska gymnasiet na GMA

        • V stredu 29. 11. 2023 navštívila našu školu skupina 28 študentov a 5 učiteľov z Rudbeckianska gymnasiet z mestečka Västerås zo Švédska. Študenti maturitného ročníka z najstaršieho gymnázia vo Švédsku boli na návšteve svojej partnerskej školy vo Viedni a v rámci svojho pobytu navštívili aj Bratislavu a našu školu.

          GMA pre svojich švédskych hostí pripravilo bohatý poznávaco-vzdelávací program. Privítali sme ich tradične chlebom a soľou a po krátkom občerstvení a malom darčekovom prekvapení sa mohli vďaka prezentáciám našich maturantov dozvedieť viac o Slovensku, Bratislave aj o GMA. So záujmom sme si vypočuli aj ich prezentácie o Švédsku, mestečku Västerås a ich gymnáziu založenom pred 400 rokmi biskupom Johannesom Rudbeckiom.

          Po prezentáciách sa švédski študenti stretli na hodine angličtiny s našimi tretiakmi a septimánmi, s ktorými diskutovali o témach svojich záverečných prác a aj o živote na Slovensku a vo Švédsku. Po obede v školskej jedálni si so záujmom vypočuli v aule prednášku p.p. Lucie Bočíkovej o Slovensku a jeho komunistickej minulosti. Švédski hostia svoju návštevu Bratislavy ukončili komentovanou prehliadkou centra Bratislavy a návštevou vianočných trhov, na ktorých ich sprevádzali študenti 3. ročníka a septimy.

          Pri hodnotení dojmov z tejto návštevy sme sa s našimi študentmi zhodli na tom, že aj keď čas švédskych hostí strávených na GMA trval len niekoľko hodín, vďaka príjemnej priateľskej atmosfére a vzájomnému porozumeniu si ich budeme dlho pamätať a veríme, že nás opäť niekedy navštívia.

          Zuzana Krchová    

      • Olympiáda vo francúzskom jazyku
        • Olympiáda vo francúzskom jazyku

        • Dňa 28. 11. 2023 sa konalo školské kolo Olympiády z francúzskeho jazyka. Súťažiaci si preverili svoje vedomosti pri náročných posluchových a gramatických cvičeniach ako aj pri zábavných dialógoch na rôzne témy. Všetkým ďakujeme za vynaložené úsilie, blahoželáme k úspešne dosiahnutým výsledkom a víťazom školského kola držíme palce v krajskom kole.

           Výsledky školského kola:

          kategória 1A

          1. miesto - Horeličanová Nela (sekunda)

          2. miesto - Kopániová Barbora, Pacalajová Rút (sekunda)

          3. miesto - Hasíková Klára (sekunda)

           

          kategória 1B

          1. miesto - Schmitzerová Paula, Mojžišová Agáta (kvarta)

          2. miesto - Stasová Zuzana (kvarta), Zámečníková Viola (tercia)

          3. miesto - Gorelová Klára (tercia)

           

          kategória 2A

          1. miesto - Vicková Veronika (sexta)

          2. miesto - Szedláková Sabina (sexta)

           

          kategória 2B

          1. miesto - Mikulová Mária (oktáva)

          2. miesto - Bernáth Martin (septima)

          3. miesto - Volaříková Tatiana (septima)

      • Prevencia drogových závislostí s Branislavom Jobusom
        • Prevencia drogových závislostí s Branislavom Jobusom

        • V piatok 24. novembra sme na GMA privítali Branislava Jobusa, slovenského speváka, hudobníka a tiež spisovateľa a autora viacerých detských kníh.

          Braňo je už 18 rokov abstinujúcim alkoholikom, a aj preto prišiel na našu školu porozprávať o rizikách a dôsledkoch rozvoja závislosti od alkoholu alebo drog. Sprevádzal ho tiež terénny sociálny pracovník Michal Berta z občianskeho združenia Kaspian, ktorý vysvetlil a názorne ukázal, ako pomôcť sebe či kamarátom, ak sa kontaktu s alkoholom alebo s drogami nevyhnú.

      • Olympiáda v nemeckom jazyku
        • Olympiáda v nemeckom jazyku

        • Dňa 28. 11. 2023 sa u nás konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Študenti si porovnali svoje vedomosti v 5 kategóriách. Všetkým účastníkom ďakujeme za prejavenú aktivitu a gratulujeme víťazom. Zároveň držíme palce postupujúcim do okresného kola.

           

          Výsledky školského kola:

          Kategória 1A

          1. miesto - Žofia Machová (sekunda)

          2. miesto - Marta Gaplovská (sekunda)

          3. miesto - Tadeáš Hronec (sekunda)

           

          Kategória 1B

          1. miesto - Ema Grigerová (kvarta)

          2. miesto - Tomáš Krišťák (kvarta)

          3. miesto - Salome Bočkayová (kvarta)

           

          Kategória 2A

          1. miesto - Klára Otrubová ( 2. A)

          2. miesto - Mia Odrášková (1. A)

          3. miesto - Maximilián Martinčák (sexta)

           

          Kategória 2B

          1. miesto - Uršula Mózerová (oktáva)

          2. miesto - Fedor Kováč (oktáva)

          3. miesto - Klára Kleinová (oktáva)

           

          Kategória 2C

          1. miesto - Dominik Sedláček (1. B)

      • Naši žiaci spoznávali židovskú kultúru
        • Naši žiaci spoznávali židovskú kultúru

        • Študenti 4. A a oktávy absolvovali zaujímavý vzdelávací projekt Židovské kultúrne dedičstvo v Bratislave, ktorý vznikol vďaka spolupráci s Trnavskou univerzitou, Židovským kultúrnym inštitútom, Židovským komunitným múzeom a Historickým ústavom SAV.

          Prekročiť hranice toho, čo poznáme a objaviť bohatstvo iného národa či náboženstva – to je vždy skúsenosť, ktorá otvára oči a prináša nový uhol pohľadu. Aj my, žiaci štvrtých ročníkov, sme dostali príležitosť nahliadnuť za múry nášho každodenného života a preniknúť trochu do sveta Židov, a to práve vďaka vzdelávaciemu projektu Židovské kultúrne dedičstvo v Bratislave.

          Na hodinách náboženstva sme sa počas štyroch jesenných týždňov rôznymi spôsobmi dotkli témy Židovstva – prednáškou od pani Lucie Hidvégyovej, návštevou Židovskej synagógy na Heydukovej ulici, či pamätníka Chatama Sofera. Vidieť na vlastné oči chrám, v ktorom sa Židia stretávajú na modlitby bolo pre nás naozaj fascinujúce a mnohí sme počas návštevy tajili dych. Prešli sme sa aj múzeom Židovstva v areáli synagógy, kde sa nám odkrylo čosi z ich dávnej histórie či zvykov. Prednášajúci nás interaktívne zapájal, dostali sme úlohu naštudovať si témy, o ktorých sme potom rozprávali našim spolužiakom, čo bolo pre všetkých veľmi obohacujúce. V pamätníku Chatama Sofera nám bol priblížený život tohto významného rabína a dokonca sme mohli vidieť Židov priamo pri modlitbe, čo pre nás malo skutočne veľkú hodnotu. Naše putovanie sa zakončilo poslednou hodinou, na ktorej sme si my sami pripravili projekty o historických predmetoch z múzea, z ktorých každý mal svoj jedinečný príbeh. Aktívnou formou sme sa tak naučili veľa o národe, ktorý je nám kresťanom taký blízky, a predsa často vieme o ňom veľmi málo. Takáto exkurzia do trošku iného sveta nám priniesla množstvo nových poznatkov, ale najmä nám otvorila srdce pre hlbšie porozumenie a úctu. Myslím, že chlapci si navždy zapamätajú, prečo do Židovskej synagógy vstupujú muži len s pokrývkami na hlave... :)

            Danka Novotná, 4. A  

      • Olympiáda v anglickom jazyku
        • Olympiáda v anglickom jazyku

        • Vo štvrtok 16. 11. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Potešil nás nielen vysoký počet súťažiacich, ale aj ich výborné výkony a znalosť anglického jazyka. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za ich súťaživosť a nasadenie, oceneným gratulujeme a víťazom postupujúcim do okresného kola želáme veľa úspechov.


          Výsledky školského kola:


          kategória 1A
          1. miesto – Michaela Horecká (sekunda)
          2. miesto  ̶  Kristína Vicková (sekunda)
          3. miesto – Viktória Sabolová (sekunda)


          kategória 1B
          1. miesto – Viola Zámečníková (tercia)
          2. miesto  ̶  Salome Bočkayová (kvarta)
          3. miesto – Tereza Reichwalderová (kvarta)


          kategória 2A
          1. miesto – Elena Jasenovcová (II.A)
          2. miesto  ̶  Jakub Šimko (sexta)
          3. miesto – Jonáš Gábor (sexta)


          kategória 2B
          1. miesto – Loreta Kimliková (oktáva)
          2. miesto  ̶  Timotej Otrusiník (III.A)
          3. miesto – Tomáš Novotný (septima)


          kategória 2C2
          1. miesto – Elena Šujanová (IV.A)
          2. miesto  ̶  Barbora Ondrušová (septima)

      • GMA-ci darovali krv
        • GMA-ci darovali krv

        • 23. novembra bolo 12 odvážnych žiačok a žiakov spolu s p.p. Belicovou darovať krv. Odber sa konal v Dome Quo vadis.

          Všetkým darcom zo srdca Ďakujeme.

      • Rodičovské združenie formou konzultácií
        • Rodičovské združenie formou konzultácií

        • Milí rodičia,

          pozývame Vás na ZRŠ, ktoré sa uskutoční formou individuálnych konzultácii v utorok 28. 11. 2023 v čase od 16.30 do 18.00 v priestoroch školy.

          Tešíme sa na stretnutie s Vami.

          Mgr. Andrea Kaderová, PhD.    

          riaditeľka školy              

      • Stužkové slávnosti našich maturantov
        • Stužkové slávnosti našich maturantov

        • Žiarivý čas jesene nepriniesol len farebné listy... Aj naše štvrtácke triedy sa počas týchto mesiacov zahalili do farbami hýriacich šiat a elegantných oblekov, no i pestrého programu, ktorý roztancoval nejedno srdce. Na stužkových slávnostiach sme prijali zelené stužky, symbol odvahy a odhodlania vstúpiť do novej etapy života. Boli to pre nás všetkých nezabudnuteľné večery plné smiechu, spomienok a dojatia. Ukázali sme, aká krása tkvie v spolupráci a silou hlbokých priateľstiev, čo sme si za roky v spoločných triedach vybudovali, sme očarili prítomných hostí. Vďaka patrí samozrejme aj všetkým, čo nás, študentov 4. A, 4. B a Oktávy, pri týchto dôležitých okamihoch sprevádzali. Nech sú tieto pekné chvíle pre každého z nás pevnými oťažami, čo nás budú viesť aj pri ďalších (možno občas) divokých dobrodružných jazdách v živote.

          Daniela Novotná , 4. A    

      • Sviatok Všetkých svätých na hodine angličtiny
        • Sviatok Všetkých svätých na hodine angličtiny

        • Po návrate z jesenných prázdnin si naši sekundáni mohli v piatok 3. 11. 2023 vyskúšať, aké je to byť svätý.
          Na hodinu anglického jazyka s p.p. Krchovou prišli prezlečení za svätých a okrem odprezentovania ich stručných životopisov spoločne skúmali, v čom sa ich životy podobali a v čom líšili. Žiakov zaujalo, keď sa premiestňovali do skupín podľa storočí, v ktorom ich svätci žili, podľa krajín, z ktorých pochádzali a aj podľa veku, akého sa dožili. Dobrodružné objavovanie života svätých bolo nielen pre nich veľmi zaujímavé a podnetné, ale im aj pomohlo zaujímavým spôsobom si v anglickom jazyku precvičiť formulovanie viet v minulom čase.

      • Nový podcast je na svete!
        • Nový podcast je na svete!

        • Tento raz doň prijala pozvanie Lea Ocilková (IV. B). Ako jedna z piatich Sloveniek vystupovala pred pápežom na SDM v Lisabone. Z čoho bude maturovať? Kam pôjde na "výšku"? Aj na tieto otázky, ale aj mnohé iné dostanete odpoveď v najnovšom podcaste.

          Rozhovor s Leou, ako aj všetky staršie diely podcastovej série z dieľne GMA-média nájdete na našom youtubovom kanáli: youtube.com/gmamedia

      • Deň otvorených dverí na GMA
        • Deň otvorených dverí na GMA

        • Pozývame záujemcov o štúdium na GMA na Deň otvorených dverí vo štvrtok 1. februára 2024, počas ktorého Vám radi a naživo predstavíme našu školu.

          Program bude prebiehať v čase od 11.00 do 15.00 a vy si budete môcť počas neho spraviť skúšobné testové otázky z matematiky a slovenského jazyka v reálnych podmienkach. Budete sa môcť stretnúť s našimi žiakmi a tiež učiteľmi jednotlivých predmetov, navštíviť voľné ukážky výučby a krúžkovej činnosti na GMA, prezrieť si priestory našej školy (kaplnku, laboratória, telocvičňu s lezeckou stenou, terasu s jedinečným výhľadom, knižnicu) a mnoho ďalšieho.

          Tešíme sa na Vás.

      • Študentský parlament po novom
        • Študentský parlament po novom

        • V piatok 20. októbra sa na našej škole konali voľby do Študentského parlamentu GMA. Z 30 kandidátov bolo do parlamentu zvolených 15 poslankýň a poslancov.

           

          Stískalová Kristína  -  231 hlasov

          Stískal Pavol  -  203 hlasov

          Šimko Jakub  -  178 hlasov

          Krchniak Jakub  -  161 hlasov

          Sumbalová Ema  -  157 hlasov

          Klepáč Matej  -  157 hlasov

          Baláž Jakub  -  156 hlasov

          Poprac Andrej  -  154 hlasov

          Bodnárová Miroslava  -  152 hlasov

          Nagy Pavol  -  152 hlasov

          Slebodníková Nina Bernadeta  -  151 hlasov

          Valachovičová Petra  -  149 hlasov

          Poloncová Stella  -  143 hlasov

          Bočkayová Salome  -  142 hlasov

          Hetešová Hana  -  127 hlasov

      • Prváci na terénnom vyučovaní
        • Prváci na terénnom vyučovaní

        • Žiaci prvých ročníkov absolvovali 23. 10. 2023 vyučovanie v teréne, počas ktorého navštívili vodné dielo Gabčíkovo a planetárium v Hurbanove. Pod pedagogickým vedením p.p. Paľagu, p.p. Vargovej  a p.p. Kováčovej žiaci spoznávali nielen región južného Slovenska, ale aj zákutia nočnej oblohy a samotného vesmíru.

      • Mediálny tím v Rádiu Mária
        • Mediálny tím v Rádiu Mária

        • Mediálny tím GMA pod vedením sr. Zuzany Škrinárovej sa 18. 10. 2023 zúčastnil na živom vysielaní a exkurzii v Rádiu Mária. 

          Ráno sa tím spolu so ZŠMA zúčastnil na modlitbe ruženca vysielanej naživo v rámci podujatia Milión detí sa modlí ruženec. Tím potom prijal pozvanie na exkurziu rádia a zúčastnil sa aj na sv. omši vysielanej naživo.

          Nášmu mediálnemu tímu táto aktivita naskytla mnoho nových možností a rozšírila obzor do mediálneho sveta. Rádio Mária už vyše 5 rokov ponúka svojím poslucháčom nepretržité vysielanie a sme radi, že sa podelili s nami o svoje skúsenosti. Celý tím sa teší na prípadnú spoluprácu v budúcnosti. 

          Cieľom Mediálneho tímu nášho gymnázia je priblížiť ducha školy každému čitateľovi, poslucháčovi či sledovateľovi. Preto sme radi, že nám Rádio Mária poskytlo tento nádherný zážitok.