• Okresné kolo - Olympiáda v anglickom jazyku
        • Okresné kolo - Olympiáda v anglickom jazyku

        • Gratulujeme Alexii Last (kategória 2C2) a Matúšovi Halákovi (kategória 2A) k 1. miestam a Martinovi Hrabovcovi k 3. miestu (kategória 2B), Alexii a Matúšovi držíme palce v krajskom kole súťaže, Tiež sa tešíme z 5. miesta Kamily Halákovej (kategória 1A) a 7. miesta Filipa Mešinu (kategória 1B). Všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.

      • Novoročné svätenie školy
        • Novoročné svätenie školy

        • Milí študenti a kolegovia,

          vyučovanie v novom kalendárnom roku začneme v pondelok 8.1.2018 svätou omšou v kostole u kapucínov. Po sv.omši sa presunieme do školy, kde nám br. Michal posvätí našu školu. 

          Triedy primatercia sa stretnú so svojimi triednymi učiteľmi v škole o 8,00 hod, ostatné triedy prídu do kostola o 8,15 hod

          Tešíme sa na vás.

      • Okresné kolo - Šaliansky Maťko
        • Okresné kolo - Šaliansky Maťko

        • Srdečne gratulujeme Ondrejovi Hackerovi zo Sekundy k víťazstvu v okresnom kole súťaže a držíme palce v krajskom kole. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Misijný koláč

        • Tento rok sa na  Misijnom koláči vyzbieralo  350 eur . Peniaze boli  venované  Martinke, ktorá si ich  bola osobne prevziať. Martinka všetkým veľmi pekne ďakuje za pomoc.

      • Advent na GMA
        • Advent na GMA

        • - Pondelok 4.12. o 8.00 hod posvätenie adventných vencov. Cez školský rozhlas sa zapojíme všetci. Spieva zmiešaný chlapčenský zbor 3.B a oktáva 
          - Každé ráno  7.40 hod. modlitba ranných chvál /kaplnka/
          - Utorky 7.15 hod. adventná sv. omša – roráty
          - Streda 6.12. misijný koláč : všetci schopní študenti, ale ja ostatní záujemcovia napečú doma nejaký dobrý koláč.
          Kvarta – naši birmovanci budú spoločne piecť v kapucínskej kuchyni. Koláče si budeme môcť za symbolickú cenu kúpiť. Výťažok sme väčšinou posielali na projekt zachráňme životy, kde sme spolu poslali 1870€. Tohtoročný misijný koláč venujeme zdravotne odkázanému dieťaťu jednej z našich absolventiek .

          8.12. celoškolská duchovná obnova pod vedením otca biskupa Haľka.
          ukončenie 12.00 hod. sv.omša u kapucínov – o.biskup.
          Odporúčanie : Pred a počas sv. omše možnosť ísť na predvianočnú sv. spoveď.


          Duchovné obnovy pre rodičov a absolventov:
          Sobota 9.12 duchovná obnova pre rodičov.

          Sobota 16.12. duchovná obnova pre absolventov 
          Program
          9.00 modlitba breviára v kaplnke
          - prednáša, diskusia
          - sv. omša – približne 12.00 hod.
          - agapé : spoločný pokec, dojedenie občerstvenia

           

      • Erasmus +
        • Erasmus +

        • Milí rodičia,

          Gymnázium Matky Alexie bude od septembra 2017 do júna 2019 realizovať v rámci programu Erasmus + projekt L´apprentissage des langues vivantes, un élément indispensable dans la formation des futurs acteurs européens. Viac informácií o projekte v sekcii Erasmus + v ponuke na ľavom paneli.

      • Triedne aktívy (rodičko)
        • Triedne aktívy (rodičko)

        • Pozývame rodičov našich žiakov dňa 12.9.2017  na 1. stretnutie v novom šk. roku . Rodičia nových žiakov - prvákov a prímanov - sa stretnú o 16.15 hod. v aule, rodičia starších GMÁkov o 17.00 v kmeňových triedach.

        • Návšteva z Juhoafrickej republiky

        • Vzdialení sa nám stali blízki

          Na Gymnáziu Matky Alexie bolo v utorok 5. decembra 2017 ešte o čosi rušnejšie ako inokedy. Na krátku návštevu prišlo 28 študentiek, učiteľov a rodičov z dievčenských škôl Paarl Girls’ High School a Immaculata Girls’ High School z Juhoafrickej republiky.

          Počas svojho výletu po Európe sa hostia zastavili aj v Bratislave, kde navštívili práve naše Gymnázium Matky Alexie. Zažiť prostredie slovenskej školy bolo pre nich jedinečným zážitkom.

          GMA sa nenechalo zahanbiť a na hostí čakal s láskou pripravený program. Po krátkej, ale intenzívnej prehliadke školy sa s usmiatymi tvárami zhromaždili spolu so študentmi tretieho ročníka a septimy v aule. Navzájom si prostredníctvom prezentácií porozprávali rôzne zaujímavosti o svojich krajinách, mestách a školách. Okrem prvej skúsenosti so snehom si naši návštevníci mohli prvýkrát vychutnať aj atmosféru a stravu školskej jedálne.

          Aby to však neskončilo pri formálnostiach, GMÁci si spolu so študentkami z Juhoafrickej republiky dohodli po ich oficiálnom programe stretnutie. Okrem vianočných trhov a posedenia pri káve si nenechali ujsť ani nákupy. Strávili tak spoločne celé poobedie a získali mnoho pekných spomienok.

           „Som rada, že sa naši študenti mali možnosť stretnúť so svojimi rovesníkmi z Juhoafrickej republiky. Bola to pre nich výborná príležitosť dozvedieť sa niečo viac o tejto zaujímavej a pre nás vzdialenej krajine a zároveň si precvičiť svoju angličtinu. Poznanie, že znalosť spoločného jazyka naozaj ľudí spája a môžu si rozumieť aj keď  pochádzajú z rôznych kontinentov, bolo veľmi prínosné,“ hodnotí zahraničnú návštevu učiteľka angličtiny Zuzana Krchová. „Vďaka prezentáciám a občerstveniu, ktoré mali naši študenti pripravené pre hostí, som si opäť raz uvedomila úžasný poklad, ktorý má GMA vo svojich študentoch – ich zanietenie, tvorivosť, odhodlanie a pozitívny vzťah, ktorý majú k Slovensku, k Bratislave a ku GMA je niečo veľmi vzácne, čo bolo cítiť aj v ich prezentáciách a vysoko to hodnotili aj naši juhoafrickí priatelia,“ dodáva. 

          „Myslím, že toto stretnutie bolo obohacujúce pre obe strany. Najlepšie asi bolo, že sme mali možnosť stretnúť sa aj mimo školy a ukázať im zákutia Bratislavy, ktoré im sprievodcovia neukážu,“ zhodnotila študentka GMA Zuzka Koštová. Dievčatá z JAR odchádzali nadšené z prijatia, ktoré zažili. Sršali optimizmom a vďačnosťou.

          Katarína Galková, Mgr. Zuzana Krchová

           

      • Medzinárodná esejistická súťaž Eldorado
        • Medzinárodná esejistická súťaž Eldorado

        • Počas leta odborná komisia z univerzity v Montpellier zasadla a podarilo sa jej vybrať výhercov kolektívneho písania na tému Eldorado. Blahoželáme francúzštinárskej skupine z Kvinty (konkrétne Julke, Danke, Zuzke, Danke, Alicke, Palovi, Mišovi, Zuzke a Katke) k 1. miestu, podarilo sa jej predbehnúť Mexiko a Anglicko!

        • Florbal - okresné kolo

        • Nový úspech našej školy: 1. miesto - tímová súťaž (Tereza Mrocková, Veronika Minárová, Karolína Sedláková, Jesika Boskovičová, Lea Pálošová, Katarína Hercegová, Paulína Prášilová, Štefánia Šutá, Katarína Poláková, Veronika Satková).

          Dievčatá postupujú do krajského kola súťaže. Chlaci obsadili v okresnom kole 2. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

      • Šachový turnaj na GMA
        • Šachový turnaj na GMA

        • Posledné novembrové dni patrili na Gymnáziu Matky Alexie šachu. Konal sa totiž historicky prvý školský turnaj v tomto športe.

          Myšlienka uskutočnenia tejto súťaže sa zrodila v 3.B, v ktorej je veľa šachových nadšencov. Najskôr vytvorili na stránke GMA anketu, v ktorej zisťovali záujem o turnaj. Odpoveď ,, Áno, chcem" zvolilo vysoké percento žiakov, a tak sa začalo s prípravou súťaže.

          V utorok 28.11. prišlo na turnaj napokon 12 študentov. Organizátorom a hlavným rozhodcom bol Alexander Zgabur. Hralo sa podľa švajčiarskeho systému na šesť kôl. Každý súťažiaci mal na jeden duel 15 minút času. Za šachové hodiny a šachovnice ďakujeme Šachovému klubu Doprastav.

          Na úvod sa v krátkosti vysvetlili pravidlá turnaja a hneď na to vygeneroval počítač prvé súťažné dvojice. Hralo sa v príjemnej atmosfére. Už od začiatku bolo vidieť, kto bude siahať na najvyššie priečky. Po troch kolách boli štyria hráči so 100% víťaznou bilanciou. Ale ani tí bez výhry sa nevzdávali, prišli aj na ďalší deň so cťou dohrať. Veď nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.

          Bez zaváhania prešiel turnajom iba Sebastián Fister, ktorý suverénne obsadil prvé miesto so šiestimi víťazstvami. V súboji o druhú priečku to bolo o mnoho tesnejšie. Štyri výhry si pripísali rovno traja súťažiaci. Podľa pravidiel švajčiarskeho systému však ukoristil striebro Ján Pivko a tretie miesto pripadlo Samuelovi Šitinovi. Neslávna štvrtá priečka a zemiaková medaila sa ušla Romanovi Králikovi.

          Šachový turnaj na GMA ukázal, že šach má na tejto škole svojich priaznivcov a prvý turnaj nebol celkom určite aj posledným. Tešíme sa na ďalšie kolá.

          Tomáš Zubčák, Bratislava. Foto: Pavol Brečka